Zelfvoorzienend wonen.

Zelfvoorzienend wonen in Nederland.

In een wereld die steeds bewuster wordt van de impact op het milieu, groeit de interesse in alternatieve, groene woonvormen. Deze innovatieve benaderingen van huisvesting combineren duurzaamheid, zelfvoorzienendheid en een vermindering van de ecologische voetafdruk.

1 Yurt: Het Nomadische Toevluchtsoord

De yurt, oorspronkelijk gebruikt door nomadische volkeren in Centraal-Azië, heeft een opvallende ronde structuur en een flexibele, mobiele aard. Met een minimalistisch ontwerp biedt de yurt comfort in combinatie met een lage impact op de omgeving.

2. Tiny House: Klein Wonen, Groot Leven

Het tiny house fenomeen heeft de wereld veroverd met zijn mantra van 'minder is meer'. Deze compacte woningen benadrukken efficiënt ruimtegebruik, minimalisme en een lagere milieu-impact. Tiny houses bieden een kans om te ontsnappen aan de ratrace en bewust te leven.

3. Earthship: Zelfvoorzienende Duurzaamheid

Earthships zijn bouwwerken die maximaliseren wat de natuur te bieden heeft. Deze duurzame huizen gebruiken gerecyclede materialen, hernieuwbare energiebronnen en zelfvoorzienende systemen voor water en afvalbeheer. Het resultaat is een harmonieus samenspel met de natuur.

4, Erfdelen
Je ziet steeds meer mensen die woningen splitsen. Zo delen ze een boerderij met andere gezinnen. 

moestuin

Tips voor een zelfbouw huis.

ZONNEPANELEN EN EEN ACCU.
In Nederland is ongeveer 6 procent van de stroom duurzaam. Het kan dus veel schelen als je zelf voor je stroomvoorziening zorgt. De duurzaamheid van zonnepanelen wordt vaak in twijfel getrokken vanwege de grondstoffen die nodig zijn en het transport uit verre landen. Er is momenteel onderzoek naar organische zonnecellen. Na ongeveer 2 jaar heb je je energie-terugverdiend. Moderne zonnepanelen gaan wel 25-40 jaar mee en zijn recyclebaar. Je hoeft niet meer afhankelijk te zijn van energiemaatschappijen; met zonnepanelen heb je stroom als de zon schijnt, en met een accu zoals die van Tesla heb je het hele jaar door voldoende stroom!

COMPOSTTOILET EN HELÓFYTENFILTER.
Een composttoilet, vaak aangetroffen in ecodorpen, campings en festivals, is een milieuvriendelijk alternatief voor chemische toiletten. Het stinkt niet en biedt waardevolle meststoffen. De ontlasting gaat naar de composthoop, waarvan je later de planten kunt bemesten. De urine kan worden gescheiden en gefilterd met een helofytenfilter, een natuurlijke manier om water te zuiveren met behulp van planten en bacteriën.


REGENTON OF WATERTANK.
Wateropvang kan een uitdaging zijn, maar een regenton biedt uitkomst. Deze tank kan ondergronds worden gebouwd en gevuld met regenwater via de regenpijp. Met een hydrofoorpomp kun je druk op het water uitoefenen voor afwassen en douchen. Een zonneboiler kan zorgen voor warm water.

VERWARMING.
Verwarming is vaak energie-intensief. Veel tiny houses maken gebruik van een pelletkachel, rocketstove of houtkachel. Een pelletkachel heeft een rendement van 90 procent, maar produceert wel fijnstof. Een biomeiler, die warmte uit compost haalt, is ook een optie. Ik zag ook een documentaire waar ze warmte opsloegen in stenen.

BOUWEN
Hout, schapenwol, hooi en klei zijn duurzame materialen voor de bouw. Recyclen van materialen en zelfs 3D-geprinte woningen behoren tot de mogelijkheden. Een kelder kan dienen als koelkast, en met windmolens en een warmtepomp kun je stroom opwekken. Zelf je huis ontwerpen en bouwen kan kosten besparen.

Regelgeving en duurzaam bouwen in Nederland.

In Nederland stuit je bij het realiseren van off-grid huisvesting op verschillende juridische uitdagingen. Binnen de bestaande wettelijke kaders lijkt het bijna onmogelijk, maar er zijn enkele mogelijkheden. Enkele vrijplaatsen bestaan nog in Nederland, en je kunt ook bij boeren informeren of je jouw off-grid huisje op hun land mag plaatsen. Echter, het Nederlandse systeem vereist verplichte inschrijving in de Basisregistratie Personen (BRP).

Bouwregels en Voorschriften
Nederland heeft strikte bouwregels om de veiligheid van woningen te waarborgen. Het naleven van deze regels is essentieel, en je kunt ze hier vinden. Aansluiting op het openbare rioleringssysteem is verplicht en kan alleen worden gewijzigd na overleg met de gemeente.

Overige Regelgeving
Naast de bouwvoorschriften zijn er nog andere wetten en regels waarmee rekening moet worden gehouden, zoals bestemmingsplannen, de Natuurschoonwet, en het Bouwbesluit. De waarde van de grond is sterk afhankelijk van de mogelijkheden voor bebouwing.

Ondanks deze uitdagingen zie je steeds vaker plekken in Nederland waar het wel lukt. Ook hoor je steeds vaker over ecowijken, erfdelen en vaste tiny house-locaties. Dat geeft hoop voor de toekomst!

poster eetbare-wildernis_staand

Contact

Natuurkunstenaar
is een website van:

Annick Gaarthuis
Arthur koolkwartier 29
6711 VH Ede



KVK:64842517
Btw: nl002226430B75

​Bij vragen kun je mailen naar info(at)annickgaarthuis.nl of
via sms (niet bellen) +31 (0)6 - 19823287
Werkdagen zijn ma t/m woe van 10:00 tot 17:00

Let’s connect

Volg onze updates op Instagram of Linkedin.

atelier_annickgaarthuis10026FE8DCCD 14F6-465F-9A6A-3C9A18082618.JPG