Materialen ontdekken.

Met welke teken en schildermaterialen  werk ik?

Tijdens mijn workshops tekenen en schilderen krijg ik regelmatig de vraag welke verf ik gebruik en wat voor verf ik aanraadt. Daarom heb ik besloten er een blog over te schrijven. Ik bespreek hieronder aan aantal materialen die ik graag gebruik.

WATERVERF OF AQUARELVERF
Grotendeels van mijn illustraties maak ik met waterverf, oftewel aquarelverf. Dit zijn twee verschillende namen voor dezelfde verf. Hoewel waterverf vaak als de goedkopere variant wordt gezien. Je hebt al een setje vanaf vijf euro, maar er zijn ook setjes van honderd euro. Waterverf bestaat uit pigmenten vermengd met arabische gom als bindmiddel. Het is in napjes en in tubes verkrijgbaar. Een setjes met napjes is makkelijk als je onderweg bent of op reis. Door de verf nat te maken kun je er mee werken.

Zoals ik tegen al mijn cursisten vertel, met alle materialen kan je iets maken. Een setjes van 5 euro kan ook mooie resultaten opleveren. Maar je zult zien dat de kleuren van een duurdere set veel intenser zijn en je minder water nodig hebt. Ik heb zelf merkloze setjes, een Van Gogh set, een Winstor And Newton set en Schmincke Horadam set. Dat is dan ook gelijk de kwaliteit van laag naar hoog.

Waterverf is dus ideaal als je onderweg bent. Je kunt ontzettend snel kleuren neerzetten op papier. Je verspilt geen verf omdat je altijd kan doorgaan met hetzelfde napje. Het is daarmee ook een duurzame verf. Waterverf heeft een techniek die je de vingers moet krijgen. Vaak werk je tijdens het schilderen van donker naar licht, maar met waterverf werk je andersom. Ga je te donker, dan kan je het moeilijk corrigeren. Het is de kunst om op tijd te stoppen. En soms heb je geduld nodig, ga je heel nat werken, dan loopt alles in elkaar over.

Ik raad daarom aan om aan twee of drie tekenen tegelijk te werken, zodat je het onder de knie kan krijgen. Als het eenmaal lukt dan kan je er vele kanten mee opgaan. Het mooie van waterverf is dat er toevalligheden kunnen ontstaan die je niet verwacht.

moestuin

HOUTSKOOL, PASTELKRIJT EN OILPASTEL

Houtskool is verkoold hout. Je hebt ze in verschillende diktes. Je kunt er goed zwart mee werken en het wordt daarom veel gebruikt voor modeltekenen. Het vervaagt ook snel, dus je moet opletten dat je er niet met je handen overheen gaat. Conté is net van vetter en harder en vervaagt daarom minder snel.

Pastelkrijt bestaat uit kalk en gips. Hier zit ook gom in als bindmiddel. Het is zacht en het breekt snel. Je kunt er snel sferen mee neerzetten omdat je kleuren in elkaar kan laten overlopen. Omdat het dekkend is kun je ook op donker papier werken. Uiteindelijk kun je er ook behoorlijk realistisch mee werken, maar je moet oppassen dat je niet met je hand over het papier gaat.

Bij Oilpastel denken mensen vaak aan waskrijt. Hoewel er in oilpastel ook was zit is het veel vetter. Je kunt lagen over elkaar heen doen, waardoor er een glad resultaat kan zijn. Kinderen gebruiken het om in allerlei kleuren een vel te kleuren, om daar vervolgens met een verf over heen te gaan en te krassen. Zelf gebruik ik ook vaak meerdere kleuren om vervolgens met een mesje stukje weg te halen.

OLIEVERF

Mijn vader maakt altijd schilderijen met olieverf. Olieverf is eeuwen oud en werd gebruikt door vele meester schilders. De basis van olieverf is lijnolie. Het is zowel dekkend als transparant te gebruiken. Je kunt heel dik werken met structuren maar ook glad. Als je de verf te dik vindt kun je het verdunnen met terpentijn of lijnolie. De verf heeft een ontzettend lange droogtijd. Dat heeft een voordeel: je kan blijven corrigeren. Maar ook een nadeel: werken met olieverf zorgt voor veel troep. Soms heeft het wel een paar maanden nodig om helemaal goed uit te harden. Er zit ook een geur aan waar je moet tegen kunnen tijdens het werken. Zelf gebruik ik het daarom niet veel meer.

GOUACHEVERF OF PLAKKAATVERF

Gouacheverf is familie van de waterverf. Het lijkt op elkaar, alleen is er een toevoeging van blanc fix wat de verf dekking geeft. Je kan met deze verf goed van donker naar licht werken, omdat het een super dekkracht heeft. Het is daardoor ook makkelijk om correcties te maken. Houd er rekening mee dat het een watergedragen verf is. Als het droog is kan je met een natte kwast de verf weghalen. Je kunt heel nat werken maar ook heel droog. Als je veel water toevoegt krijg je een waterverf effect. Aquarelverf heeft een andere samenstelling en is transparanter en heeft minder dekkracht. Je blijft lagen onder de verf zien. Plakkaatverf is hetzelfde, maar is vaak van veel slechtere kwaliteit. Bij duurdere merken kom je ook vaak de term 'tempera' tegen. Hierin zit een ander bindmiddel en dat zorgt voor hogere dekkracht. Ik gebruik zelf de merken Reeves en Artez.

poster eetbare-wildernis_staand
gebruik%20kleine%20en%20trage%20oplossingen permacultuur-ontwerpprincicpes

POTLODEN
Met kleurpotloden kan je ook ontzettend veel. Zelf gebruik ik ze vaak over andere materialen heen. Als je naar mijn illustraties kijkt zie je vaak waterverf met potlood. Er zit veel kwaliteit verschil tussen potloden. Soms zijn kleuren niet goed denkkend. Ook zijn er vele sorten kleurpotloden. Je hebt bijvoorbeeld ook potloden met waterverf of pastelkrijt.

Mocht je niks in huis hebben, je zult zien dat je toch meer kan. Zelf met koffie of thee kun je als iets schilderen. Zelf gebruik ik veel combinaties. Hoe vaker je iets gebruikt, hoe bekender je er mee word. Mix, match en experimenteer daarom met alle materialen!

Contact

Natuurkunstenaar
is een website van:

Annick Gaarthuis
Arthur koolkwartier 29
6711 VH Ede



KVK:64842517
Btw: nl002226430B75

​Bij vragen kun je mailen naar info(at)annickgaarthuis.nl of
via sms (niet bellen) +31 (0)6 - 19823287
Werkdagen zijn ma t/m woe van 10:00 tot 17:00

Let’s connect

Volg onze updates op Instagram of Linkedin.

atelier_annickgaarthuis10026FE8DCCD 14F6-465F-9A6A-3C9A18082618.JPG